keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Lapaset naiselle - noin 7 veljestä paksuisella langalla harjoituslapanenTässä ensimmäinen lapanen ilman peukaloa.


ALOITUS

Punaiset lapaset neulottu 7veljestä langasta (punainen) ja täysvillalangasta (valkoinen). Puikot nro 3. Kokeilin samoilla silmukkamäärillä ja samoilla puikoilla kahdella eri vrisellä 7 veljestä langalla.


Alussa aina onteloneule näyttää isommalta kuin lopullinen koko. Tässä vaiheessa ajattelin, että ero kuuluu asiaan. 


Lisäsin toisen langan 7 veljestä (beige). Ero oli edelleen huomattava verrattuna valmiiseen lapaseen?


Kokoero edelleen iso?


Nyt uskon, että nämä langat eivät toimi samalla tavalla kuin punaisen lapasen langat, joista punainen on vanhaa 7  veljestä ja valkoinen jotain täysvillalankaa.


Vaihdoin beigen langan ja neuloin muutaman kerroksen ja jo tässä vaiheessa voi huomata, että neule vetääntyy kasaan paremmin kuin alussa. Pehmeä täysvillainen Lima lanka 7 veljestä langan kanssa vetää kasaan paremmin kuin 2 7 veljestä lankaa. ... Ja muutenkin tämä villalanka tuntuu lämpimältä ja mukavan pehmeältä. Jatkan näin ja seuraavaksi tuleekin kuvion valinta ja kiilapeukalon lisäykset.

.....

Kuvio löytyi Pinterestistä ja kiilapeukalon lisäykset seuraavasti.

Vasen lapanen tulossa.
Aloitetaan silmukoiden lisääinen päälipuolelta. Otetaan silmukoiden välistä lanka puikolle ja kierrerään se ennen kuin neulotaan siitä silmukka oikein.


Sitten tehdään sama taustapuolelle. Lanka kiertäen puikolle ja se neulotaan taustalangalla  nurin.


Nyt on lisätty 1 sp (1 silmukkapari). Lasken aina silmukat silmmukkapareina. 


Sitten neulotaan lisäysten väliin jäävä 1 silmukkapari, jonka jälkeen lisätään samoin kuin edellä toinen silmukkapari.


Ainakin tässä minun tapauksessani sainneuloa kaksi kerrosta lisäysten vliin.


Peukalon lisäyksistä on vanha kansa sanonut, että tarvitaan niin monta silmukkaa lisää kuin on yhdellä puikolla silmukoita. Niinpä päädyin lisäämään 4 x 2 silmukkaparia. Koska peukalokiila näytti tässä vaiheessa liian matalalta, tein viimeisen lisäyksen jälkeen viisi kerrosta ilman lisäyksiä. Kun lasketaan keskellä oleva 1 sp mukaan, on syntynyt peukaloa varten 9 sp. Peukalon silmukat laitetaan neulalla langalle odottamaan.


Lisätään langalle otettujen silmmukoiden paikalle 3 silmukkaparia.Peukaloreiän jälkeen neulotaan muutama kerros ennen kuin tehdään tarvittavat kavennukset. Tällä kertaa tarvittiin kahden silmukkaparin kavennus, jotta silmukkaparien lukumäärä pysyy alkuperäisenä. Kavennusten ohjeet edenpänä kärkikavennusten kohdalla.


Jotta onteloneuleessa syntyvät kaksi puolta asettuvat kiinteästi yhteen, tarvitaan kuvioita. Niitä kuvioita ei kuitenkaan tarvita kovin paljoa. Niin kuin tähän lapaseen kämmenpuolelle en ole laittanut kuin muutamia pystyviivoja. Mutta tässä peukalon jälkeen mielestäni tarvitaan sitovaa kuviota.


Nyt neulotaan suoraa aina kärkikavennuksiin asti.Näitä oikealle ja vasemmalle kallistuvia kavennuksia toistetaan.

Olen neulonut alussa joka kavennuskerroksen väliin yhden kerroksen kaventamatta. Lapasen kärjessä tein muutaman kerran javennukset joka kerroksella ja loput pätin neulalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti